De Pannemand in gebruik
Graag neem ik je bij de hand om te laten zien hoe de Pannemand in gebruik is en wat de vuistregels en tips zijn om eten in de Pannemand te bereiden. Mijn idee van de Pannemand is dat je zelf aan de slag gaat met je eigen recepten, maar dan op een nieuwe, andere manier. Zelf kook ik veel met de Pannemand, maar in de loop der tijd heb ik ook ontdekt dat ik de Pannemand op andere manieren kan gebruiken. Hier deel ik mijn ervaringen met jullie.
Koken in de Pannemand
Vuistregels en tips voor gebruik
Waar ik de pannemand voor gebruik
Onderhoud van de Pannemand
Koken in de Pannemand
- Gebruik een pan met een goed sluitend deksel en breng het gerecht aan de kook.
- Haal de bovenkant van de Pannemand en leg een theedoek in het holletje waar de pan in komt. De theedoek beschermt de Pannemand tegen vlekken.
- Plaats de pan met het deksel erop in de mand. Vouw de randen van de theedoek over de pan en plaats de bovenkant van de Pannemand weer op zijn plek. Druk het geheel goed aan, zodat de pan compleet omgeven is door de Pannemand en niet meer zichtbaar is (behalve de steel van een steelpan als je die gebruikt).
- Open de Pannemand tijdens het garen zo min mogelijk, om te voorkomen dat de warmte ontsnapt.
- Laat het gerecht 3x zo lang sudderen als in het recept vermeld staat. Sommige ingrediënten garen sneller dan andere en hebben minder tijd nodig. (Voor meer informatie zie punt 3 onder Vuistregels en tips.)
Vuistregels en tips voor gebruik
1. Lucht is je vijand, vocht is je vriend
Het is de vloeistof in je recept (water, soep, saus) die de hitte bevat waarin de andere ingrediënten sudderen. Lucht koelt de vloeistof af, dus het is belangrijk om de pan te beschermen tegen contact met buitenlucht (daarom mag je de pan helemaal niet zien als hij in de Pannemand staat). Probeer tegelijkertijd zo min mogelijk lucht in de pan te hebben. Uw eten gaart beter in een volledig gevulde kleine pan, dan in een grote pan waar veel lucht in zit.
2. Koken en warmhouden
Voedsel blijft garen zolang het kookvocht boven de 60°C blijft. Als je het vocht afgiet en het eten terug in de Pannemand plaatst, blijft je eten warm, maar gaart niet verder.
3. Garen bij verschillende temperaturen
Verschillende voedingsmiddelen worden bij verschillende temperaturen als volledig gaar beschouwd; dit wordt de ‘kerntemperatuur’ van voedingsmiddelen genoemd. Om een idee te geven hoe dat in de praktijk werkt, hebben we in onderstaand schema een aantal voedingsmiddelen met kerntemperatuur benoemd. En tips voor je kookkunsten in de Pannemand in het algemeen.
Als vuistregel kun je stellen: hoe steviger het ingrediënt is, hoe langer het duurt voordat de warmte de binnenkern bereikt. Dit betekent dat kleine stukjes sneller gaar zijn dan grote.
Groente | De meeste groenten garen bij 80°C, maar knol- en wortelgroenten garen bij 90°C | • Houd je groente in de gaten (controleer op 2x de suddertijd en giet het kookvocht af). • Begin met het koken van wortelgroenten in koud water, omdat dit de hitte de tijd geeft om de binnenkant te bereiken • Snij kleinere stukken als je haast hebt |
Rood vlees | Rood vlees gaart tussen 100°C en 60°C Draadjes- en suddervlees gaart bij een temperatuur tussen de 70°C en de 80°C in 3 tot 4 uur tijd; afhankelijk van de grootte van de stukken vlees | • Schroei het vlees dicht voordat je het in de Pannemand zet. • Bij vlees dat langdurig moet sudderen, is het handig om de vloeistof halverwege het sudderproces opnieuw op te warmen op het fornuis. |
Wit vlees en vis | Kip gaart tussen de 70°C en 60°C Vis gaart tussen de 45-65°C | • Kip eerst kruiden en bruin bakken in boter en dan in een kooksaus (ragout, tomaat, etc.) doen. • Omdat er geen beweging is tijdens het sudderen, zal de vis niet schilferen of uit elkaar vallen |
Rijst, quinoa, granen | Breng aan de kook, met 1,5 vingertop water | • Perfect voor de Pannemand • Verbrandt nooit, verbruikt minder water • Gemakkelijk vooraf te bereiden |
Bonen | Een nacht laten weken, daarna het water afgieten en in schoon water zonder zout koken | • Dezelfde voordelen als rijst, quinoa en granen |
4. Eten koud houden in de Pannemand
De Pannemand kan ook voedsel koel houden tijdens het transport.
Houd fruitsalades en andere spullen koel die niet in de koelkast passen tijdens het bereiden van een maaltijd.
Laat ijs langzaam ontdooien in de Pannemand tot het de perfecte scheptemperatuur heeft als u aan het toetje toe bent.
5. Eten valt niet uit elkaar
Tijdens het garen in de Pannemand staat het eten stil in de pan. Hierdoor behouden ingrediënten hun vorm en komen er gaaf uit. Denk bijvoorbeeld aan vis die niet uit elkaar valt.
Doordat gerechten als soep en saus ook stilstaan, kunnen deze vaak dunner uit de Pannemand komen dan je verwacht. Tussentijds roeren kan helpen om de saus dikker te krijgen.
6. Veilig koken
Doordat het kookvocht tot wel 11 uur boven de 60°C blijft, is het veilig. Voedsel dat kouder is dan 60°C moet binnen 3 uur worden gegeten, of anders in de koelkast worden bewaard.
Let op: de pan in de Pannemand kan HEET zijn; dat is van buitenaf niet zichtbaar. Denk na over uw eigen situatie (kinderen, dieren). Het kan handig zijn om een volle Pannemand af te dekken met een handdoek of deze op een veilige plek in de keuken te zetten.
Waar ik de Pannemand voor gebruik
Mijn favoriete gerechten uit de Pannemand
Hoe je de Pannemand gebruikt, is voor iedereen persoonlijk. Hier zijn gerechten die ik graag in de Pannemand maak.
- Alle soepen. Ik ben een groot fan van bieten- en erwtensoep.
- Ik trek graag bouillon in de Pannemand: bouillon van botten, maar ook van groenteresten.
- Mijn eigen limonades en sappen: bijvoorbeeld van de appelschillen van de gedroogde appeltjes maak ik een heerlijke fles appelsap.
- Alle bonen, erwten, rijst en granen bereid ik graag in de Pannemand. Ik maak diverse rijsten, zoals citroenrijst, tomatenrijst of komijnrijst.
- En natuurlijk stoofpotjes, hachee, curry, goulash of vis/kip in lekker sauzen.
- Van groenten die nog in de groentelade liggen maak ik groenten- en tomatensaus. Deze kun je makkelijk bewaren en op een later tijdstip gebruiken.
- En toetjes! Stoofperen, appelmoes, bessensaus en kweeperen op sap. Sommige mensen maken er ook zelf yoghurt in; dat heb ik nog niet geprobeerd.
- Mijn dochter maakt havermout in de Pannemand. Ze zet de pan met havermout in de Pannemand en gaat dan rustig douchen en aankleden. Tegen de tijd dat ze beneden komt is de havermout gaar.
- En mijn moeder kookt ’s avonds een eitje en legt het in de Pannemand. ’s Ochtends bij het ontbijt is het ei nog steeds een beetje warm; zoals zij het graag wil.
Grappige toepassingen van de Pannemand
De Pannemand is niet alleen geschikt voor koken. Er zijn genoeg andere toepassingen waarvoor je hem kan gebruiken.
De Pannemand is een geweldige picknickmand waarin je gerechten warm of juist koud kan houden.
De onderkant van de Pannemand kan je gebruiken als hoofdsteun op een stoel of bank (omdat de isolerende bolletjes binnenin de Pannemand ritselen is het als slaapkussen niet ideaal).
De deksel van de Pannemand kan dienst doen als kinderstoelverhoger of je kindje kan er lekker op zitten.
De lichte deksel is een fijne boekensteun of ondersteuning voor de i-Pad.
Een Pannemand is een fijn voetenkussentje: licht, stevig en warm.
Doordat de vulling warmte absorbeert kun je hem heerlijk op je buik leggen voor warmte (katten hebben dit ook altijd snel door).
Onderhoud van de Pannemand
De theedoek die om de pan zit, beschermt de Pannemand bij gebruik tegen vlekken; bijvoorbeeld als de pan vies is of door te knoeien bij het opscheppen. Een theedoek kan makkelijk in de was.
De Pannemand is licht geïmpregneerd. Kleine vlekjes kun je daardoor makkelijk met warm water of een vochtige doek verwijderen.
Je kunt de Pannemand ook handmatig (30°C) in een sopje wassen. Hij droogt snel aan de lucht.
Ik raad het af om de Pannemand in de wasmachine te doen!