Meteen naar de inhoud

Wat is een Pannemand

Heden en verleden

De Pannemand is een ouderwetse hooikist in een modern jasje. Het is een kussen gemaakt van stevige stof en gevuld met isolerend materiaal. Door de isolerende werking gaart het eten zonder op het vuur te staan.

Het eten gaart in de Pannemand en niet op het fornuis, waardoor koken met de Pannemand energiezuinig is. Met de huidige energiecrisis is spaarzaam omgaan met energie weer een relevant en actueel onderwerp. Door regelmatig gebruik van de Pannemand kun je tot wel 30% energie besparen.

Door het eten te laten garen in de Pannemand hoef je niet thuis te blijven bij het fornuis. Het is tijdbesparend en geeft rust in onze drukke levens. De Pannemand kan ook gebruikt worden voor ‘meal preppen’. Handig en ook tijdbesparend, net als vroeger.

Koken met de Pannemand zorgt ervoor dat de smaken zich verdiepen en dat de verschillende smaken zich heerlijk vermengen.

Voor de een zit de winst van het gebruik van de Pannemand in het besparen van energie, voor de ander brengt het meer rust. Zelf beleef ik veel plezier aan het besparen van energie. Ik zie de Pannemand als een soort spaarlamp.


‘Ik vind het leuk mensen te helpen onderzoeken of de ouderwetse manier van koken met de Pannemand past in hun moderne levens.’


De Pannemand is een moderne versie van de hooikist die onze oma’s vroeger in de keuken gebruikten. De isolerende werking van het hooi zorgde ervoor dat het gerecht in de pan zo warm bleef dat het eten verder gaarde zonder dat de pan op het vuur stond. Op boerderijen werd veel gebruik gemaakt van de hooikist, zodat de boerin niet steeds bij het fornuis hoefde te blijven. In de tweede wereldoorlog werd de hooikist gebruikt, omdat brandstof schaars was.

De Ecostoof is net als de Pannemand een moderne hooikist en is ook een Nederlands product. Het wordt geleverd met een kookboek ‘Langzaam Lekker’.

De Wonderbag werkt volgens hetzelfde principe als de Pannemand en wordt gemaakt in Afrika. Bij elke aankoop wordt ook een Wonderbag geschonken aan iemand in Afrika.

Koken in de slowcooker lijkt op koken in de Pannemand. Het eten wordt op een constante temperatuur (80°C ) gaar gekookt. Het grote verschil is dat de slowcooker op elektriciteit werkt en dus minder energiezuinig is.

In de snelkookpan stijgt de temperatuur onder druk tot rond de 110°C. Daardoor is de kooktijd korter, wat energiezuiniger is. Je kunt de snelkookpan natuurlijk ook in de Pannemand zetten; dat bespaart nog meer energie.