Mevrouw Pannemand
Creativiteit
Inspiratie en vaardigheden
Ik ben Marijke. Na mijn opleiding tot verpleegkundige en enige jaren gewerkt te hebben, vertrok ik voor langere tijd naar het buitenland. Ik woonde in Noorwegen, Amerika (New Orleans), Schotland en India, maar ben inmiddels alweer een tijdje terug in Nederland.
Elk land waar ik woonde, inspireerde mij en bracht mij nieuwe vaardigheden. Creatief en handig als ik ben, leerde ik in Noorwegen bijvoorbeeld traditioneel houtsnijden. In New Orleans praten mensen graag over muziek, maar nog veel liever praatten de mensen met mij over lekkere recepten. In Schotland leerde ik sjaals vilten van lokale wol. En in India, het land van duizend kleuren en kruiden, ontdekte ik lokale kunsttechnieken en maakte ik me weer een geheel andere keuken eigen. Daar leerde ik ook de waarde en eindigheid van schoon water en energie.
‘Ik heb de wereld afgereisd voor al mijn ervaringen, maar in onze huidige, bonte samenleving zijn andere gewoonten en smaken tegenwoordig dichtbij.’
Waarom ik de Pannemand heb ontwikkeld
Terug in Den Haag, na al mijn omzwervingen, bracht ik veel tijd door op het strand; voor een dagelijks duik of om de zon te zien ondergaan. Ik wilde graag warm eten op het strand. De strandcafé’s zijn leuk, maar als je bijna dagelijks op het strand bent, dan kun je ook heel goed een warme hap uit eigen keuken meenemen. Deze gedachte zorgde dat het bij mij begon te kriebelen. Hoe kon ik mijn eigen eten meenemen naar het strand en het warm houden? Met mijn achtergrond in vilten ontwierp ik een mooie dikke mand van vilt. De isolerende binnenkant naaide ik van stof. Ik heb veel verschillende isolerende materialen uitgeprobeerd. Dat alleen al is een verhaal op zich.
Experimenteren
Met mijn eerste gevilte Pannemanden ging ik experimenteren. Ik ontdekte al snel dat je in deze geïsoleerde manden ook echt kon koken volgens het ouderwetse hooikist-principe. Daardoor werd ik nog enthousiaster. Ik ontwierp en testte verschillende type Pannemanden (minstens 10 versies zijn de revue gepasseerd). Ik onderzocht hoe lang de pan warm bleef in de manden en probeerde uit welke gerechten handig te maken waren. Eerst gingen de pannen letterlijk mee naar het strand, later werden dat stapeltjes Tupperware.
De gevilte manden bleken erg arbeidsintensief en duur, dus stapte ik na enige tijd over op stoffen Pannemanden. Omdat ik ze zelf maak, op bestelling en iedereen zijn eigen stof kan uitkiezen, zijn ze allemaal anders. En dat vind ik ontzettend leuk om te zien.
Een mooi avontuur met familie en vrienden
Bij het ontwikkelen van de Pannemand heb ik veel hulp en steun gekregen van mijn familie en vrienden. Iedereen heeft zijn eigen sterke kanten en daar heb ik gretig gebruik van gemaakt. Ook ben ik met veel nieuwe mensen in contact gekomen, die hun ervaring en inzichten met mij gedeeld hebben. En nu ben ik druk bezig de Pannemand nog meer onder de aandacht te brengen.
Het ontwikkelen van de Pannemand zie ik als mijn manier om bij te dragen aan de energietransitie. Ik hoop mensen te inspireren en na te laten denken of deze manier van koken iets voor hen kan zijn. Dat kan met de Pannemand, maar bijvoorbeeld ook met de hooikist of je eigen slaapzak.
‘Deze uit de hand gelopen hobby is een mooi avontuur, met een resultaat waar ik en hopelijk ook jij veel plezier aan zal beleven.’